Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Door MVO NEDERLAND interview met 22STARS

MVO Nederland Sieraden

22STARS: Zo goedkoop kan ik niet verkopen

Stardust: Zo goedkoop kan ik niet verkopen
Door: MVO Nederland 
Gepubliceerd: 10 maart 2015 11:01
Update: 10 maart 2015 11:17

“Het is lastig concurreren met verkopers die vier armbandjes voor 5 euro aanbieden. Zo goedkoop kan ik niet verkopen.” Stella Airoldi (29 jaar) richtte twee jaar geleden 22STARS op: een bedrijf dat sieraden verkoopt van 100 procent gerecycled papier uit Oeganda. Ze deed ervaring op bij Calvin Klein en probeert nu tussen de vele sieradenverkopers haar plekje te veroveren.

Naast de webshop, staat Airoldi veel op markten met haar sieraden. “Er zijn ontzettend veel sieradenkraampjes, die vaak ook nog eens goedkoper zijn. Dan moet je wel met een goed verhaal komen. Ik realiseerde al vrij snel dat ik duidelijker moest laten zien dat mijn sieraden van gerecycled papier en handgemaakt zijn.”

Succesfactor
Aan de andere kant is de markt een grote succesfactor voor (beginnende) ondernemers, vindt Airoldi. Niet zozeer vanwege hoge omzet, maar vooral voor nieuwe contacten, marktonderzoek en gratis promotie. “Het is fijn als vrienden en familie je bedrijfje steunen, maar op de markt ontdekte ik pas echt wat anderen van 22STARS vinden.

Waarom kopen bezoekers mijn sieraden? Of juist niet? En wat missen ze? Op al deze vragen kreeg ik antwoord. Zo vonden veel vrouwen het jammer dat ik geen armbandjes voor kinderen verkocht. Volgende maand start ik een kindercollectie.”

Exclusieve producten
Een halfjaar werkte Airoldi fulltime voor de webshop van Calvin Klein. “Een belangrijke les die ik daar leerde: zet niet alles in één keer online. Bied eerst een klein deel van de collectie aan om te kijken of het aanslaat en of je website en betaalsysteem het aankunnen. Met 22STARS wilde ik alles in één keer goed hebben. Dat is achteraf onmogelijk. Iedere keer ontdekte ik weer kleine foutjes.

Bij Calvin leerde ik ook dat je nooit één product kan maken dat iedereen leuk vindt. Zij hebben goedkopere, dure en zeer exclusieve producten. Voor iedere doelgroep een eigen prijsklasse dus. Dit wil ik ook met 22STARS gaan doen.”

Horen, zien en zwijgen
Exact krijgen wat je wilt, dat blijkt nogal een uitdaging te zijn. “Vooral bij nieuwe designs merk je dat bijvoorbeeld de kleur en lengte weleens verschillen. Daarom wil ik ook graag een office openen in Oeganda om vanuit daar te werken. De 15 vrouwen uit Acholi Quarter, Kampala die de sieraden maken, werken nu nog vanuit huis. Daar hebben ze niet altijd toegang tot samples, machines en duidelijke uitleg. Daarnaast wordt er regelmatig gestolen in de arme townships waar zij wonen.”

Lager pitje
Naast werkgelegenheid zorgt Airoldi ook voor counseling voor de Oegandese vrouwen, die bijna allemaal voormalige oorlogsslachtoffers en hiv-positief zijn. “Het is een vicieuze cirkel. Als de vrouwen in een negatieve spiraal zitten en geen toekomst zien, dan zien zij het nut van werken ook niet in. Maar werken zorgt juist voor zelfvertrouwen, geluk én natuurlijk voor inkomen. Daarnaast kan en wil ik niet steeds een nieuwe designer aannemen als iemand het even niet zit zitten. Dan zou de hele business niet werken. Ik zie de vrouwen ook als een soort familie.”

“Ik ga nog 1 tot 2 jaar fulltime door en dan hoop ik dat 22STARS toch een beetje een succes is. Zo niet, moet ik helaas op zoek naar een andere job, met de sieradenverkoop op een lager pitje erbij. Maar het liefst zet ik in Oeganda een kantoortje op en huur ik honderden vrouwen in om vanuit daar mijn producten over de hele wereld te sturen.”

Share This: